Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Koníčky a zálibyO jídle, vaření a gurmánství

Spravují:

Evulka,
quark,
Kristian,
petraha



Reklama



Klub určený výhradně pro výměnu RECEPTŮ!
Dávejte název receptu do nadpisu, prosím. Budou se nám lépe vyhledávat.
Chcete-li něco doplnit k nějakému receptu, použijte Odpovědět. Všechny ostatní příspěvky, které nejsou receptem nebo jeho doplněním, pro zachování přehlednosti mažem.
Děkujeme za pochopení.


Mléčný vepřový bok / Pražský řízek / "karbanátek"
https://www.okoun.cz/boards/jidlo_a_vareni?contextId=1070331156#article-1070331156

1 kg mletého bůčku
500 ml mléka
250 g strouhaného sýra

smíchat a nechat odležet několik hodin v chladu, nejlépe přes noc. Mléko s tím bůčkem se spojí a ztuhne. Teprve potom osolit (doporučuju jen 1 až 1,5 % soli, obvyklá 2% jsou kvůli přidanému sýru moc) a dál zpracovat. V této základní podobě je to tzv. „pražský řízek”' – tvořit placičky, obalit v trojobalu, pomalu smažit v menší vrstvě tuku nebo péct v troubě.
 
Hrušková povidla
SUROVINY
• hrušky bez jadřinců, pokrájené (pokud je tuhá slupka, raději oloupat) 2 kg
• cukr krupice 500 g
• ocet 2 lžíce
• mletá skořice 1/2 lžičky
• rum 4 lžíce
• hřebíček, tlučený 3 ks
• badyán, tlučený 2 ks

POSTUP
1. Pokrájené hrušky dejte do hlubšího pekáče (můžete vyložit pečicím papírem s vyššími okraji).
2. Polijte octem, vše promíchejte a dejte péct na 200–250 stupňů do trouby. DŮLEŽITÉ: Během pečení ani jednou nemíchejte!
3. Pečte 20–25 minut. Po této době na hrušky nasypte rovnoměrně 250 g cukru a znovu dejte péct na 15 minut.
4. Poté opět přisypte 250 g cukru a znovu je na dalších 15 minut dejte do trouby péci.
5. Po upečení přidejte rum, skořici a roztlučený hřebíček s badyánem. Zamíchejte a ponorným mixérem rozmixujte do požadované konzistence, jak kdo má rád.
6. Pokud by se vám zdálo, že hrušky jsou po upečení příliš vodnaté, pečte ještě o 10 až 15 minut déle.
7. Horká povidla jen naplňte do sklenic, hahoru dejte ještě pár kapek rumu jako konzervant, i přesto, že už tam rum je – a otočte dnem vzhůru.

 
lentejas con arroz y chorizo
super recept na čočku s rýží a klobásou základ cibulka a česnek, dle chuti jedno či dvě rajčata na kostičky. na to hodím 200 gr čočky, 100 gr propláchnuté rýže a jedno chorizo na kolečka. Zaleju vodou, přidám kostku bujonu a nechám to pracovat. Mňam
 
george_killer  
Zed_X malá šlupka taky šlupka 
Poradil by někdo odzkoušený recept na sekanou? Dík.
 
kacule1 je země kulatá? 
Kefírové lívance
Zrovna sem s tím jdu...

1 kefír (500 ml)
300 g hladké mouky
100 g cukru
1 vejce
1 rovná lžička sody
-------------------------

Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi a rozmícháme.
Pečené v livanecniku nebo jen tak na pánvi.
Jsou jednoduchý a dobrý.
Podáváme s tvarohem, boruvkama a javorovým sirupem.
 
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Lívance jablky
(triviální, ukládám hlavně pro sebe)

300 g strouhaných jablek
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
160 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
80 g cukru
50 g tuku


Postup:

1. Žloutky rozkvedláme s mlékem a rozpuštěným prochladlým tukem.

2. Přidáme cukr, jablka, mouku s práškem do pečiva a bílkový sníh.

3. Na rozpálené pánvi z těsta smažíme lívanečky z obou stran.

4. Podáváme například s našlehaným tvarohem.
 
Moirain za všechno se platí.. 
nejsou dobré, hrozně suché a ani ta omáčka, z té vznikne hustá kejda/puding houbové chuti
Reakce na | Vlákno  
Ikea Meatballs
Myslím, že to sem patří:
 
Heh, dělala jsem podle stejného nalezeného receptu. :) Moc dobré to bylo.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Dík!
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Trhané vepřové
(triviální věc, ale tahle směs koření na rub mi přijde zatím nejlepší ze všeho, co jsem kdy vyzkoušel)

1 kg krkovice nebo ramínka

1 rovná lžíce pepře
2 rovné lžíce uzené papriky
1 rovná lžíce drceného kmínu
1 vrchovatá lžička soli
2 rovné lžíce třtinového cukru

(cca 100 ml vody)

(Poprasit nasucho směsí, jebnout do pekáče s víkem, podlejt a péct na 130 asi šest hodin. Pak natrhat a jíst v housce nebo jakkoliv.)
 
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Banánový chlebíček
(lehce zbabicováno, ale myslím že k lepšímu, podle Apetitu)

300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
50 g krupicového, nejlépe hnědého cukru
1 velké vejce
100 g změklého másla
150 ml podmáslí
2 rozmačkané, hodně zralé banány
1 jablko

1. Mouku s práškem do pečiva smíchejte v míse. V jiné míse utřete cukr s vejcem a máslem; pak přidejte rozmačkané banány a nadrobno nakrájené oloupané jablko. Vlijte podmáslí a promíchejte.

2. Přisypte mouku s práškem do pečiva a zpracujte.

3. Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180). Hranatou chlebíčkovou formu velikosti 21 x 11 x 6 cm či formu na srnčí hřbet vymastěte a vyložte papírem na pečení. Vložte do ní těsto.

4. Pečte půl hodiny nebo až chlebíček vyběhne a bude na povrchu hladký.
 
zahledl jsem totéž ale s 50ml vody. to je dost rozdíl. co ted?

https://www.kucharkaprodceru.cz/krehke-testo-kolac/
multak12345  
Pšenično žitný kváskový chleba
Vyzkoušeno přesně podle videa https://youtu.be/oXLVcLRvkfo

Rozkvas: 50 g kvásku, 140 g žitné mouky, 160 g vody, nechat 12 - 15 hodin
poté přidat
310 ml vody (piva)
600 g hladké mouky, promíchat stěrkou a nechat 50 minut odpočinout na lince
poté přidat
2 lžičky soli a 1 lžička drceného kmínu
promíchat robotem 2 minuty na nejnižší rychlost, 5 na druhou rychlost
pak stáhnout stěrkou těsto na střed, přikrýt a nechat 50 minut kynout
poté namočenou rukou těsto 4x přeložit a nechat 50 minut kynout
poté namočenou rukou těsto 4x přeložit a nechat 50 minut kynout
poté vysypat pomocí stěrky těsto na pomoučenou plochu, přeložit, otočit švem dolů a utahovat dokola, důkladně stočit do bochánku a překlopit do ošatky vysypané nejlépe škrobem švem nahoru a nechat pod utěrkou 2 - 2,5 hodiny kynout (popřípadě v lednici 8 - 16 hodin)
rozpálit troubu s plechy na 250°C, překlopit z ošatky bochník přes prsty na plech a troubu zapařit (vlít 2 dcl vody na spodní plech) na 15 minut
poté snížit teplotu na 190°C, vyndat spodní plech a péct ještě cca 30 minut
vychladit na mřížce přikryté lehce navlhčenou utěrkou

 
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Těsto by Micana
Primitivní křehké těsto
A ještě to těsto - je to z jednoho francouzského webu a trvá to asi 30 vteřin (myslím, že už sem kdysi někdo něco takového dával, ale třeba se bude hodit)

250 g mouky (zkoušela jsem hladkou i polohrubou a jde oboje)
125 g másla - studené, na kostičky
125 ml studené vody
Půl lžičky soli

Máslo s moukou a solí dáme do mixéru/sekáčku a asi tak desetkrát krátce mixneme, aby se udělalo něco jako drobenka.
Pak přilejeme vodu a zase tak desetkrát mixneme, aby se udělala jakž takž kompaktní hmota. Kousky másla vůbec nevadí.
Vyklopíme z verku na pečicí papír, zabalíme, dáme do lednice aspoň na půl hodiny nebo klidně na dva dny.
není to úplně drobivé těsto lineckého typu, spíš připomíná takové to kupované, co se občas prodává, ale mně vyhovuje i chuťově, i tou blbuvzdornou přípravou.
 
Kváskový chleba do formy
Je to recept od ID bobyk, chtěla jsem něco pro naprostého začátečníka, abych nemusela roztápět plech nebo pařit troubu.

Rozkvas: 125 g žitné celozrnné mouky + 125 g vody a lžička kvásku (necháme 12 hodin kvasit)
Bez kvásku začneme rovnou těstem a přidáme ½ kostky kvasnic.
525 g vody (nebo piva)
lžíce medu (sladěnky, cukru ….)
250 g ovesných vloček
375 – 400 g žitné celozrnné mouky (nebo půl na půl s žitnou chlebovou hladkou)
50 g semínek (dýňová, sezamová, lněná …..)
lžička soli

POSTUP: Těsto promísíme vařečkou (robotem) tak abychom neměli žádné suché místo v těstě. Těsto je lepivé a vlhké. Po promísení si nachystáme formu (forma na biskupský chlebíček) vyložíme pečícím papírem, který potřeme olejem a lžící nandáme těsto do formy. Mokrou rukou uhladíme povrch, přikryjeme folií, nebo dáme do igelitového sáčku a necháme kynout minimálně 2 hodiny (kváskový můžeme i déle). Pečeme ve vyhřáté troubě na 250 st. pět minut, pak snížíme teplotu na 180 st. a pečeme dalších 45 minut, pak opatrně vyndáme z trouby, vyklopíme z formy a dopečeme kvůli kůrce dalších 10 minut (dle Vaší trouby, každá peče jinak).

 
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Mam to na topeni už druhý den a ani se to nehlo, druhý pokus bude mouka, pivo a cukr.
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Dort ricotta od Máša
Korpus:
6 vajec
14 dkg másla
20 dkg cukru
20 dkg vlašských ořechů (vyloupaných, samože)
3 lžíce hladké mouky
1 ricotta (20 dkg)

Potah
1 mascarpone
10 dkg kysané smetany
meruňková marmeláda
hořká čokoláda

Žloutky ušlehat s polovinou cukru a změklým máslem, z bílků vyrobit sníh s druhou polovinou cukru. Smíchat nasekané ořechy s ricottou a špetkou soli, vmíchat mouku, velmi opatrně dále ušlehané žloutky a nakonec sníh. Dno pečicí formy vyložit pečičím papírem, okraje vymazat a vysypat moukou. Peče se ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, cca 45 - 50 minut.

Po upečení vyloupnout z formy, nechat vystydnout, potřít celý meruňkovou marmeládou (tence), na to mascarpone ušlehaným s kysanou smetanou (možno přidat cukr, já nedávám), posypat strouhanou čokoládou.