Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Koníčky a zálibyO jídle, vaření a gurmánství

Spravuje:

pan_kreas



Reklama



Když chcete stoupat, musíte mít odkud.
Opěvovat gastronomickou špičku umí každý. Ale tady se objevuje gastronomický suterén!


Abychom si rozuměli: vůbec nejde o nějaké blafy z nádražek. Na to je místo jinde!
Tady by se měly hromadit pokrmy a recepty, které jejich autoři mysleli vlastně dobře. Možná měli dobrou vůli pomáhat a chtěli světu sdělit nový reality hack, jak si levně, zdravě, a přitom nevídaně pošmáknout.

A možná se jen minuli publikem nebo dobou. I to se může stát! Našel jsem třeba propagačně osvětový kalendář z roku 1975. Místy jsem se usmíval, místy vzpomínal a místy blil.
Na druhou stranu je to skvělý způsob poznat, jak se vařilo před 40 lety a jak se smýšlelo o zdravé a jednoduché kuchyni. Opravdu byly všechny suroviny poctivější? A byly vůbec? Řekl jsem si, že jak rok půjde, budu se o ten zážitek průběžně dělit.

(Kdo chce jen toto, souběžně je to taky na dobrouchut75.tumblr.com.)

 

 

Letos se tady dření:Dobrou chuť 1980
(Rozdíly tam jsou, pokusil jsem se je shrnout tady.)


co toto http://www.poslirecept.cz/varime-express/varime-express/spagetova-pizza
 
Za me dobry, ty nepolykas?
Tie halušky sú fake. Pizza sa zdobí pred vložením do pece, a bryndza na tej Bukkakke buchte by po zapečení vyzerala inak.
pro tyhle lidi maji v pekle specialni misto....
Carevna ovoce je zdrave ty debil 
Popojedem

Pica s haluškama

 
Adelbert_Steiner Není umění být hulvát. Umění je poslat  někoho do řiti tak, že se tam těší.
Brambory s octem za dvě stovky? Babica hadr.
To jsem si jednou dal v čínské restauraci, jenom tam nebyla cibule a vejce. Jmenovalo se to "Brambory nudličky velmi kyselé". Stálo to 199 korun.
nevím, ale asi jo
lucipher ¯\_(ツ)_/¯ 
...a ze sluchátka se ozvalo: Ale prosím, beze všeho!
kak0r bez dcerky  neobejdu
Možná by se už konečně ten klubiki mohl přejmenovat na "jak správně smažit řízky"
 
holobit Covey leader to Raven 
Babicka to delala podobnou metodou. I rodice je nekdy dopekaji, ale ma to vliv na kvalitu krusty.
U nás se taky dělaly řízky zásadně v troubě. Dělala to tak babička i matka. Prostě se dal do trouby rozehřát pekáč s tukem (tukem tak nějak na dně, ne, aby to v tom plavalo) a na to se pak řízky kladly. Dobu přípravy si nepamatuju, rozhodně to nebyla hodina. Muselo se to kontrolovat, v určitou chvíli se otočily a dopekly. Když byly hotové, tak je vyjmula z pekáče do jiné nádoby a dala na ně rozpustit trochu másla a fertig.
Adelbert_Steiner Není umění být hulvát. Umění je poslat  někoho do řiti tak, že se tam těší.
Já si tak vzpomněl na mámu, která jakýmsi způsobem dělala řízky na Vánoce rovnou v troubě, že prý to pro čtyři lidi na pánvi dělat nebude. Takže do pekáče a rozhodně žádné dvě hodiny na sto dvacet, na to nebyl o Štědrém předvečeří čas. Škoda, že už se nezeptám, jak to přesně dělala...
kultakutri molekularni ekologie!  
No prave. Pak jsou rizky pokryte rozblemcanou cibuli a smrdi cibuli.
pejr všechno je  zbytečné
note to self: min zazvoru, vic chilli, krkna dobra. Jinak konzistence se povedla, nedalo se to s rejzi ani smichat.
Reakce na | Vlákno  
jägerschnitzel bych si dal hned!
problem s americkou verzi chicken parm je, ze to je prilis tucny a presyceny. V originale se smazenym lilkem a mozarellou je to fakt dobry
Baal_Zebub  
Chicken parm už jsem několikrát viděl a zatím nezkoušel, protože mi to jaksi nedává smysl, osmažit si křupavou strouhanku a pak ji rozblemcnout tou omáčkou. Zapéct na řízky sýr (ať už jakýkoliv) a pak je namáčet do omáčky podávané zvlášť by mi přišlo daleko logičtější.

Ale je fakt, že Němci zase dělají jägerschnitzel (řízek přelitý houbovou omáčkou) a to mi chutnalo, tak možná u té strouhanky o křupavost fakt nejde tolik, jak si myslím.
coze? ta se normalne zapece :-)
kultakutri molekularni ekologie!  
Na tohle je nejlepsi prave to opekani na klacku nad ohnem.