Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Věda a technika, mládeži

Spravují:

Gudrun,
Trofozoit,
Borag,
milkshake,
asym

Může vás zajímat



Reklama




Koncentrovaná nad 80%, nie nejaký slabučký ocot čo má ani nie 8%. Hral som sa s tým na škole.
ale prosimvas, sam jste spaleny na uhol, pletete si dojmy a pojmy
Nebodaj je kyselina octová tak silná, že dokáže spáliť papier na uhoľ. Ale ja preferujem nerez ktorá to znesie.
Trofozoit E agora? Enterram-se os mortos   e cuidam-se os vivos
My DeLa odvápňujeme jakýmsi generic prostředkem na odvápnění což je jen kyselina citrónová myslím, problém je spíš s tím, že odvápnění se mustí tak trochu na sílu tlačit, protože nefunguje detekce nízké hladiny vody v nádržce, takže on ten cyklus nikdy nedokončí. Ale v labu kam patří se jede názor, že "přístroje se nerozmazlují" takže nehodlají investovat cokoliv (beztak ho odvápňuju jen já).

Nemyslím že pokud jste dodržili ředění na daný obsah nádržky, že by v tom měl být rozdíl (jakože by to neodvápnilo), ale nevím.


isir: Ocet není zrovna dost dobrý nápad, protože je vůči kovům korozivní. I ta kyselina citrónová je prý pořád dost, proto se různě kombinuje nebo nahrazuje kyselinou mléčnou ještě.
My sme na odvápňovanie odjakživa používali obyčajný konzumný ocot.
My jsme myslim rutinne pouzivali nejaky prostredek, ktery je urceny pro varne konvice. Kdyz tak nad tim zpetne premyslim, tak si myslim, ze potiz bude v tom, ze plocha topneho prostoru ve varne konvici bude mnohem mensi, nez ta v kavovaru.
Tak ono malokdo ma tu odvahu nalit si do kavovaru na odvapneni ledovou HCl :)
Nicmene nejpravdepodobnejsi je, ze zaklad uspechu bude zrejme v davkovani toho odvapnovace a ta davka, kterou jsme pouzivali byla proste nedostatecna.
ono to da rozum, vzhledem k obsahu bilkovin a tuku. Meky sejry jako camembert prave nejsou moc lisovany, jen odkapavany po vysrazeni, aby v nich ta syrovatka zustala. Takze maji vetsi vytezek (akorat se casto delaji s pridanou smetanou). Zase ty tvrdy syry potom dlouho vydrzi a zranim nabiraj na kvalite.
No kazdopadne kdyz jsem byl pred par lety s Delonghi kavovarem v servisu - menila se cela topna jednotka a servisman mi vytykal, ze jsme zrejme spatne nastavili tvrdost vody, nebo ze jsme pravidelne neodvapnovali - oboji jsem negoval, nicmene kdyz se zeptal, zda jsme odvapnovali origo pripravkem na Delonghi, tak jsem musel konstatovat, ze nikoliv... Od te doby kupuju jen origo odvapnovac a doposud jsme s tim vymenenym topnym telesem nemeli problem.
jeste prosim - na webovou stranku Alzy uz nikdy v tomto klubu neodkazujte. U tech zelenych protivnych ufounu zamestnavaji taky dementni web designery, netusim, co tam maj za hrozny skripty v reklamach ale jejich stranka mi malem zhroutila pocitac, zacalo to blikat atd. Tohle se mi jeste nikdy nestalo.
 
Jsem nedávno koukal v Jak se to dělá na výrobu tvrdýho sýru a docela jsem čučel, že je to jak s pálenkou 1:10. Teda tam říkala 78L mléka na 8kg válec sejra.
podle MSDS je tam pouze kyselina mlecna, 30-50%, takze tipuju kolem 40% roztok ve vode. Mel by ti byt levny vyrobek, da se na to pouzit technicka kyselina mlecna ziskana zpracovanim zkysane syrovatky. T.zn. napriklad odpad pri vyrobe reckych odkapavanych jogurtu. Nebo se to da vyrabet umele z propylenoxidu.

Syrarny se snazi prave svou syrovatku nenechat zkysnout, protoze kyselina mlecna je prilis lacina, moc se jim nevyplaci ji vyrabet, a navic jeji pritomnost trochu komplikuje zpracovani a vyuziti toho syrovatkoveho odpadu (maj toho cisterny - skoro stejny objem jako objem vychoziho mlika)
 
Ok, asi som zle položil otázku, čo iné ako čistý roztok nejakej kyseliny "z kuchyne"?
Pýtam sa vzhľadom na cenu prípravku.
napr. kyselina octova?
Dotaz, napadá vás čo iné ako roztok kyseliny citrónovej, by mohlo byť v tomto odvápňovacom prípravku do kávovaru?
https://www.alza.sk/delonghi-ecodecalk-2x100ml-d6117935.htm?o=16#popis

 
Ale on hovori o .... aaa ok.
asym Hier bin ich Barsch,   hier darf ich's sein
(Docela mi trvalo, než mi došlo, že edemski nemluví o stolici.)
 
Trofozoit E agora? Enterram-se os mortos   e cuidam-se os vivos
Tak prostě ten odpad nechte vysušit a bude, na zahrádku je to jedno. Nám plesniví vlhkej odleželej odpad z kávovarů úplně neustále, když se nevyhodí, to stačí aby byla nějaká jiná batch bobů, třeba to teď pomaleji vysušili, co já vím.
Pro konzumenta kafe ale v tom riziko nevidím, když čistíte kávovar horkou vodou a občas odvápňujete a zahrádka to přežije.
Čím ste si ten kávovar naočkovali, nepredávajú u toho istého výrobcu k tomu aj kávovarovú dezinfekciu?